Atenţie ! Viitoarele mămici sunt mai predispuse la carii şi infecţii !
În dinţi se află rezerve importante de săruri minerale pentru gravidă, iar dacă aceasta are deficit de săruri poate dezvolta afecţiuni ce se transmit fătului. Pentru a elimina pericolul unei „explozii” de carii în timpul sarcinii sau al degenerării unor carii preexistente în infecţii ce pot pune în pericol fătul, e indicat consultul stomatologic înaintea sarcinii.
Infecţiile pot fi, de cele mai multe ori, prevenite (avand în vedere că abcesele sunt carii care „degenerează” în trei luni), iar dacă sunt tratate la timp se elimină pericolul. Dacă sunt neglijate, se poate ajunge la radiografii şi administrarea de antibiotice, ambele contraindicate gravidelor.
Alte leziuni considerate cronice – leziunile periapicale (granuloame, chisturi de maxilar) sau incluziunile odontale (dinţi care nu au erupt înca, de exemplu molarii de minte) pot avea o evoluţie şi manifestări imprevizibile pe fondul modificărilor metabolice din organismul gravidei, de multe ori impunându-se intervenţia chirurgicală. În astfel de cazuri trebuie acţionat rapid şi sub stricta supraveghere de specialitate.
Având în vedere că deja sunteţi doi, purtaţi o dublă responsabilitate. Este necesar să conştientizaţi necesitatea unei alimentaţii corespunzătoare, plină de vitamine, minerale şi alte elemente adiacente. De asemenea şi pentru îngrijirea dinţilor există recomandări privind întreţinerea celor prorii, cât şi ai copiilor dumneavoastră. Medicul stomatolog vă poate ajuta cu sfaturi privind igiena orală şi realizarea unui program de profilaxie care să prevină complicaţii ulterioare.
Ce pot face pentru dinţii mei?
Modificările hormonale din timpul sarcinii conduc la modificarea vaselor de sânge şi a ţesutului conjunctiv. Astfel, se poate ajunge la o predispoziţie accentuată către inflamarea gingiei ce se manifestă, de exemplu, printr-o sângerare repetată a gingiei. Apetitul sporit şi nevoia de dulciuri pot conduce la apariţia cariilor. De asemenea, dinţii au de suferit sub acţiunea vomei, prezentă în primele luni de sarcină, prin acţiunea agresivă asupra smalţului a acidităţii stomacale. Dumneavoastră nu trebuie să vă curăţaţi dinţii după vomat cu pasta şi periuţa , ci mai bine să-i spălaţi cu o soluţie bogată în fluor (apă de gură cu fluor) . Pentru a înlătura pericolul apariţiei cariilor şi al inflamării gingivale în timpul sarcinii trebuie să întreţinem o igienă strictă a cavităţii bucale.
Ce trebuie să faceţi:
- curăţaţi dinţii după fiecare masă sau după consumul de dulciuri
- folosiţi o soluţie bogată în fluor pentru curăţarea cavităţii bucale
- aveţi o hrană sănătoasă şi pentru dinţi – cu foarte puţin zahăr şi dioxid de carbon
- faceţi controale regulate la medicul stomatolog
Îmediat după momentul naşterii, alveolele dentare sunt deja pregătite să găzduiască dinţii de lapte. Între a 6 – a şi a 9-a lună de viaţă apar primii dinţi de lapte, după care se vor definitiva rădăcinile lor. Până la a 24 – a lună de viaţă sunt formaţi toţi cei 20 de dinţi ai danturii de lapte. Imediat după apariţia primului dinte de lapte, copilul dumneavoastră trebuie să se obişnuiască treptat cu ritualul curăţării dinţilor – spre exemplu curăţarea dinţilor se face printr-un depărtător delicat cu vârful din vată sau bumbac, ori cu o compresă de bumbac curată.