Protezarea dinţilor este o etapă deosebit de importantă în medicina dentară. După ce s-a extras un dinte, orice pacient ar trebui să decidă să-l înlocuiascăcu un dinte fals, indiferent de metoda pentru care optaţi (punte dentară, coroană pe implant sau proteză mobilă). Această fază este necesară deoarece în timp, dacă nu se protezează, spaţiul gol rămas între dinţii existenţi se va modifica, dinţii migrând în toate sensurile : se vor înclina, vor ieşi din os în tendinţa de a-şi căuta vecinul. Cu cât sunt lăsate mai mult, aceste mişcări vor determina afecţiuni importante ale muşcăturii, oaselor maxilre, modificări şi dureri în articulaţie şi se va ajunge chiar la situaţia în care nu se va mai putea face protezarea şi se va trece la extracţia acestora. Deci, nu lăsaţi pe mâine ce puteţi face azi !
Coroanele şi punţile dentare sunt lucrări ce se fixează pe dinţii naturali prin cimentare. Coroana dentară reface un singur dinte, atunci cândrădăcina acestuia este bună, iar punţile denatre refac spaţiul rămas în urma extracţiei unui dinte. Acestea se vor fixa pe cei doi dinţi vecini golului.
Aceste lucrări pot fi realizate din mai multe materia, cele mai uzuale fiind dintr-un schelet metalic placat la exterior cu porţelan sau cu compozit. Altele pot fi din ceramică integrală presată sau frezată computerizat, din compozit armat cu fibră de sticlă sau din Zirconiu – materialul modern , cel mai rezistent şi estetic.
Ceramica (porţelanul) rămâne de departe varianta cea mai bună, atât din punct de vedere al rezistenţei cât şi a esteticii. Bineînţeles, ceramica pe suport de zirconiu fiind calitativ mult superioară celei pe suport de metal. Porţelanul dentar are calităţi superioare de duritate, elasticitate şi nu irită deloc gingiile, în comparaţie cu compozitul , care este varianta alternativă mai ieftină deoarece se toceşte în timp, se poate fractura şi are o estetică mult inferioară porţelanului. O variantă îmbunătăţită de compozite sunt polisticlele. Acestea sunt materiale compozite cu umplutură de particule ceramice şi fibră de sticlă, ce au proprietăţi mai bune decât ale compozitelor, dar mai slabe decât ale porţelanului.