Sănătatea orală în timpul sarcinii

Sanatatea orala in timpul sarcinii
sanatatea orala in timpul sarcinii

Va avea sarcina un impact asupra sănătății mele orale?

În timpul sarcinii vă veți confrunta cu o serie de modificări hormonale și acestea ar putea crește riscul de apariție a problemelor de sănătate a cavității bucale.

Sângerările gingivale – un semn incipient al afecțiunilor gingivale – sunt provocate de acumularea plăcii bacteriene pe suprafața dinților. Modificările hormonale, apărute în timpul sarcinii, pot face gingiile mai vulnerabile la placa bacteriană, ducând la inflamație și sângerare gingivală. Această condiție este denumită uneori gingivită de sarcină, care apare la 50% – 70% dintre femeile gravide.

Simptomele gingivitei de sarcină sunt:

  • Culoarea gingiilor este mai roșie decât în mod obișnuit
  • Gingiile sângerează în urma periajului dentar sau în cazul în care se mușcă din anumite alimente dure, cum ar fi merele
  • Inflamarea gingiilor
  • Vulnerabilitatea țesutului gingival

De obicei, simptomele afecțiunilor gingivale survin în a doua sau a treia lună de sarcină și pot persista până în luna a opta.

Ce alte lucruri trebuie să am în vedere pentru a avea o bună sănătate orală în timpul sarcinii?

Dacă aveți vărsături matinale este important să NU vă periați pe dinți timp de cel puțin o oră după episodul respectiv. Substanțele acide eliminate fac vulnerabil stratul de smalț de pe suprafața dinților, iar periajul îl va deteriora. Dacă doriți, vă puteți clăti gura cu apă sau cu o apă de gură fără alcool, care conține fluor.

Alegeți gustări sănătoase și nu consumați dulciuri decât la mese pentru a ajuta la reducerea riscului de carii dentare.

Adoptați o alimentație sănătoasă și echilibrată pe durata sarcinii – nu uitați că dinții copilului vor începe să se dezvolte în timpul vieții intrauterine.

Asigurați-vă continuitatea vizitelor la medicul dentist și informați-l în ce perioadă a sarcinii sunteți. Anumite etape de tratament, cum ar fi radiografiile, trebuie evitate, cu excepția situațiilor de urgență stomatologică, iar unele medicamente utilizate în stomatologie sunt contraindicate în timpul sarcinii. Dacă nu ați fost la medicul dentist de mult timp, programați-vă pentru un consult.

Ce pot face pentru a ajuta la prevenirea problemelor de sănătate orală?

Deoarece gingivita este provocată de placa bacteriană de pe suprafața dinților, este important să vă asigurați că vă curățați foarte bine dinții.

Puteți avea în vedere următoarele sugestii:

  • Periați dinții timp de 2 minute, de două ori pe zi cu o pastă de dinți care conține fluor
  • Scuipați excesul de pastă de dinți după periaj
  • Folosiți ața dentară sau o periuță interdentară pentru a curăța spațiul dintre dinți și de-a lungul marginii gingivale
  • Evitați apele de gură care conțin alcool
  • Renunțați la fumat, deoarece acesta are efecte asupra sănătății gingiilor și asupra fătului

Cum pot trata problemele gingivale dacă ele apar în timpul sarcinii?

În timpul vizitei la medicul dentist, acesta nu numai că va îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților și gingiilor, dar poate să vă recomande să utilizați produse specifice de îngrijire orală pentru a ajuta tratamentul sau controlul gingivitei.

Este dovedit clinic faptul că apele de gură care conțin ingredientul numit digluconat de clorhexidină ajută la inhibarea formării plăcii bacteriene și la menținerea sănătății gingivale.