Boala parodontala

healthy-vs-gum-disease

Boala parodontală reprezintă o infecţie cronică bacteriană care afectează gingiile şi osul în care este fixat dintele. Punctul de plecare al bolii îl reprezintă placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor. Acumularea de placă bacteriană datorită unei igiene deficitareduce la prima fomă de afectare a parodonţiului marginal – gingivita.

În forma cea mai uşoară a bolii parodontale, gingivita, gingiile se înroşesc, se umflă şi sângerează uşor. Această formă este reversibilă cu tratament stomatologic şi cu o igienă foarte bună .Cu timpul, placa bacteriană se întinde pe toată suprafaţa dintelui şi spre rădăcină.

Gingivita netratată poate duce la parodontită prin migrarea bacteriilor către rădăcină şi osul în care este implantat dintele. Gingia se separă de dinte , formează pungile parodontale, nişte „ săculeţi „ plini cu bacteriişi ţesut de granulaţie. Cu cât boala progresează, pungile se adâncesc , iar osul şi osul şi tesuturile parodontale sunt distruse.

Tratamentul oricărei afecţiuni parodontale începe cu detartraj şi periaj profesional. În formele avansate se fac chiuretaje supra şi subgingivale, tratamente locale cu antibiotice şi antiinflamatorii, antiseptice şi adiţie de os sintetic, iar pe cale generală cu antibiotice şi vaccin pentru stoparea evoluţiei bolii parodontale.

Parodonita marginală cronică profundă este o afecţiune ireversibilă. Nu se vindecă niciodată, ci doar poate fi stopată in evoluţie prin tratamente riguroase.

Factori posibili ai apariţiei parodontitei sunt : fumatul, factori genetici, sarcina şi pubertatea, stressul, bruxismul, diabetul şi boli care scad imunitatea.

Toate aceste manopere se pot face în cabinetul nostru .